Публикация в Украински журнал по физика, Украинска академия на науките
Статията е индексирана в научните системи: Scopus, Q3, impact factor 0.621, Web of Science
Резюме и изводи
Изследванията и анализите показват, че подобряването на свойствата на водата чрез активиране с постоянно магнитно поле и добавяне на калиев карбонат може да има положителни ефекти върху качеството на млякото и млечните продукти, получени от овце и кози.
Като моделна система в изследването се правят анализи с един литър вода с разтворен K2CO3 и въздейтвана от магнитно поле с индукция 3000 гауса. Получените резултати се прилагат върху 1000, 2000 и 3000-литрови пластмасови контейнери. Те са третирани с постоянно магнитно поле и разтворен калиев карбонат. Създава се алкална среда в контейнера.
Един от ефектите е върху стомашната киселинност на животните като профилактика срещу различни заболявания. Очаквани са и резултати в подобряване качеството на млякото и млечните продукти.
Спектралните резултати, показват, че съвместният ефект на магнитното поле и калиевия карбонат подобряват физико-химични показатели на водата. Също така има преструктуриране на водни молекули с образуване на нови електромагнитни водородни връзки между тях. Активирането с магнитни и електромагнитни полета на вода и наличните по-нови свойства позволява на автори да определят водата като „жива“ вода.
Нобеловият лауреат проф. Питър Агре показва, че определени ефекти на водородните връзки между водни молекули са свързани с ефекти пропускливостта на клетъчните мембрани. Водородните връзки са съществени за структурата и функцията при преминаването на водни молекули през клетъчни мембрани.
Извършени са изследвания на въздействие само на магнитното поле върху електричната проводимост на чиста дестилирана вода със стабилни резултати във времето.
Изследвания са направени и на въздействие на магнитно поле на води с различна минерализация. Ефекти са доказани и при съвмесно въздействие на магнитно поле и разтворен калиев карбонат. Тези резултати ще бъдат публикувани в бъдещи статии.
Изследвания на различни автори установяват биохимични промени на параметри на води, върху които е въздействано с магнититното поле. Други изследвания показват ефекти на калиев карбонат при домашни животни.
Удължаването на срока на годност на овче и козе мляко под влияние на магнитното поле и калиев карбонат е възможна тенденция.
При процеси като ферментация, ацидоза с намаляване на pH в храносмилателната система на домашните животни получената вода има положителни ефекти. Създаването на алкална среда е полезно за поддържане на алкален баланс и намаляването на възпалителни състояния.
Обобщените резултати, обхващащи 1000, 2000 и 3000 литра питейна вода, показват съответствие на количествата на калиевите, карбонатните и хидрокарбонатните йони със съответните регламенти относно качеството на питейната вода.
В заключение, това изследване подчертава потенциала на водата, активирана с магнитно поле, и калиевия карбонат като влиятелни фактори за подобряване на практиките в животновъдството. Практически резултати могат да се очакват качеството на производството на млечни продукти за овце и кози.
Изследването е иновативно поради съвместните ефекти на постоянно магнитно поле и разтворен калиев карбонат.
Ветеринаро-медицински изследвания на екип от Тракийски униварситет ще покаже практическите ползи от приложената методика.
Изследването е подкрепено от НОКА, България, европейски проект Мярка 16-1.
Ignatov, I., Stankov, I. K. Parameters and Effects of Magnetic Field and Potassium Carbonate in Water, Applications. Ukrainian Journal of Physics. 2024; 69(5): 321-328.
https://ujp.bitp.kiev.ua/index.php/ujp/article/view/2023343/3105
Indexed: Scopus, Q3, impact factor 0.621, Web of Science