Проект "Жива Вода"

 

 

НАЦИОНАЛНА ОВЦЕВЪДНА И КОЗЕВЪДНА АСОЦИАЦИЯ (НОКА)
в партньорство с

ТРАКИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ
и

ЗЕМЕДЕЛСКИ СТОПАНИ

 ЖИВА ВОДА

 

Проектът „Изследване влиянието на активираната вода върху дребните преживни животни и върху свойствата и състава на млечните продукти“ с наименование „Жива вода“, има за основна цел да способства максимално за реализиране на генетичния потенциал на животните, чрез предоставяне на качествена вода и храна, което води до стимулиране на овцевъдния и козевъдния бизнес. В проекта е заложено решението на един основен проблем, свързан със сериозните отклонения, които се допускат при поенето на животните, често със замърсения твърди, варовити и с повишена киселинност води.

В проекта участват учени с различни познания и задължения, в т.ч. специалист по водата, отговорен за активиране на питейната вода за животните, специалисти-физиолози, които изследват влиянието върху животните на въведения нов метод на поене и специалисти по млякото и млечните продукти, които изследват в лабораторията на Тракийския университет, отражението на нововъведението във фермите системи, върху млякото и млечните продукти, получени от участващите по проекта животни.

Целите на проекта се постигат чрез въвеждане на система за активиране на водата посредством два основни иновативни елемента – въвеждане на активираната вода при поенето на дребни преживни животни и разработването на стандарти за производство на млечни продукти. Поенето на животните с активирана вода води да промени на  рН  в търбуховото съдържание на животните, както и до промяна в нивото и посоката на ферментационните процеси и степента на разграждане на въглехидратите и протеините от търбуховата микрофлора, както и степента на резорбция на ЛМК и аминокиселини през търбуховата стена. Това оказва влияние върху цялостното храносмилане, обмяната на веществата, състава на кръвта  при опитните животни. Проследяването на процесите на храносмилане и оползотворяването на хранителните вещества в храносмилателната система, става чрез вземането на стомашно съдържание и кръвни проби и изследването им в лабораториите на Тракийски университет, Стара Загора.

Извършването на оценка за хранителната стойност и оползотворяването на пасищната трева дава възможност на учените да докажат, че прилагането на активирана вода в отглеждането на животните води до благотворно влияние, както върху самите животни, така и върху продуктите, произвеждани от тяхното мляко. Изследванията на суровото мляко, кисело мляко, сирене и кашкавал се извършват в специализираната лаборатория по технологии на млечни продукти в Тракийски университет. Освен изследванията върху състава и свойствата на овчето и козе мляко и продукти от него ще се установи съдържанието на мастни киселини от групите Омега 3 и Омега 6.

Пасищното отглеждане способства за реализиране на естественото поведение на животните и намалява до минимум физиологичния стрес. Най-важните хранителни вещества, каквито са енергията, протеина, витамините и минералните вещества, са в достатъчни количества и намаляват до минимум разходите на фермерите, когато  животните сами ги вземат от пасището. Съдържанието на мастните киселини омега 3 и омега 6 в пасищната трева и сеното през оборния период е в съотношение 1:1, което ги прави много по-пълноценни и здравословни за животните, както и подобрява получаваното от тях сурово мляко. Преработката на овчето и козе мляко в млечни продукти без добавка на имитиращи суровини е гаранция за получаване на пълноценни по състав, качествени и безопасни храни за потребителите.

 

Публикацията е на Оперативна група „Жива вода“ по проект „„Изследване влиянието на активираната вода върху дребните преживни животни и върху свойствата и състава на млечните продукти““, финансиран по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от ПРСР 2014-2020 г.