НАЦИОНАЛНА ОВЦЕВЪДНА И КОЗЕВЪДНА АСОЦИАЦИЯ (НОКА)
в партньорство с
ТРАКИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ
и
ЗЕМЕДЕЛСКИ СТОПАНИ
ЖИВА ВОДА
Проектът „Изследване влиянието на активираната вода върху дребните преживни животни и върху свойствата и състава на млечните продукти“ с наименование „Жива вода“ има за цел да способства максимално за реализиране на генетичния потенциал на животните, чрез предоставяне на качествена вода и храна, което води до стимулиране на овцевъдния и козевъдния бизнес. Задачата е решението на един основен проблем свързан с отклоненията, които се допускат при поенето на животните.
В настоящия проект участват учени с различни познания и задължения, в т.ч. специалист по водата, отговорен за активиране на питейната вода за животните, специалисти-физиолози, които изследват влиянието върху животните на въведения нов метод на поене и специалисти по млякото и млечните продукти, които изследват в лабораторията на Тракийския университет отражението на нововъведението във фермите върху млякото и млечните продукти, получени от участващите по проекта животни.
Партньори в проекта са фермери, които отглеждат пасищно-оборно животните си. Пасищното отглеждане на животните поддържа тревостоя и биологичното разнообразие на фуражните растения, способства за поглъщане на въглерода от атмосферата. Чрез системната, парцелна паша се поддържат пасищата в добро стопанско и екологично състояние. Постоянно затревените площи, с добро съотношение на житни и бобови треви осигурява пълноценна храна на животните, чрез поглъщането на атмосферния въглерод и изпълняват в максимална степен ролята си на въглеродна мивка.
Първият продукт от изпълнението на проекта, който определено е иновативен това е добавката на калиев карбонат във водата за поене на животните с оглед поддържането на нормално РН в храносмилателната система. За първи път в страната при дребни преживни се използва и изпитват ефектите от поене на животните с вода, активирана в магнитно поле, което в литературата е определено като „Жива вода”.
Проследяването на процесите на храносмилане и оползотворяването на хранителните вещества в храносмилателната система, чрез вземането на стомашно съдържание и кръвни проби и изследването им в лабораториите на Тракийски университет, Стара Загора, извършването на оценка за хранителната стойност и оползотворяването на пасищната трева дава възможност на учените да докажат, че прилагането на активирана вода в отглеждането на животните води до благотворно влияние, както върху самите животни, така и върху продуктите, произвеждани от тяхното мляко. Разработването на стандарти за производство на качествени, иновативни млечни продукти с фокус върху здравословното хранене е предпоставка за подобряване на икономическите резултати на фермерите и увеличаването на пазарното им участие.
Резултатите от проекта „Жива вода“ допринасят за създаването на качествени и здравословни продукти, за които определено има засилващо се търсене на пазара. Хората все повече обръщат внимание на качеството, произхода и безопасността на храната, която консумират. Научно-лабораторните изследванията и съпоставката на различни млечни продукти по проекта ще извлекат нужните изводи, за да убедят заинтересованите страни в ползите от консумацията на тези продукти, което ще доведе до подобряване на икономическите резултати на фермерите и увеличаването на пазарното им участие.
Публикацията е на Оперативна група „Жива вода“ по проект „„Изследване влиянието на активираната вода върху дребните преживни животни и върху свойствата и състава на млечните продукти““, финансиран по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от ПРСР 2014-2020