Проект "Жива Вода"

Преди 30 години, ние бяхме учителите на немските овцевъди. Те се ограничаваха с малко над един милион овце от няколко породи, разбира се, от най-квалитетните – Източно Фризийска, Мерино, ланг воле, меринофлайш и май до тука. Ние имахме над петнадесет комерсиални породи и повечето бяха наше „производство”.

Сега палачинката се обърна.

Вече сигурно имаме над 15 извадени породи от нафталина, една хибридна популация и три известни европейски породи, едната за мляко, а другите две за месо.
Доклада по овцевъдство за миналата година за германското овцевъдство е доста обемен, нашия доклад сигурно още се пише. Така че, трябва да се примиряваме с реалностите и да чуем препоръките от един немски овцевъд относно ролята на водата при отглеждането на овцете.

Както при всички  животни, водата е  най-важната храна за овцете. Недостатъците в качеството и  водят до здравословни проблеми и депресия в работата на организма и.

Забравете старата “мъдрост” за овцете, че те не се нуждаят от вода, защото взимат достатъчно от росата по тревата.

Овцете се нуждаят от около 1,5 до 3 литра на животно на ден. 

Така че, за 30 овце са необходими 90 литра вода – това е съдържанието на един среден контейнер от вар.

При нашите овце, нуждите от вода се влияят  от храната, климата и физиологично състояние (лактация), както и от  облеклото / руното/, помещението за отглеждане и здравословното състояние. За съжаление, казаното горе  често се подценява.

Защото в екстремни случаи, като при високи летни температури, около 30°C и повече, тази нужда от  се увеличава до 6 до 7 литра на животно на ден.

По време на кърмене, когато овцете имат своя пик, количеството на необходимата вода може да се удвои повече. Разбираемо, защото млякото се състой в по-голямата си от част вода.

Водата е важна и за регулиране на телесната температура, особено през летните месеци. За да компенсира високите външни температури, овцете първо търсят сенчести места, където е по-хладно. Ако на пасището няма сянка (дървета, подслон, вагон ), това  увеличава нуждата от вода.

  • Умният собственик  гледа овцете му винаги да разполагат с прясна вода.
  • Умният собственик на овце също осигурява сянка.
  • Но умният собственик на овце, също избягва конфликти с активисти за правата на животните, и като следствие, с официалния ветеринарен лекар.

Така че, бъдете умни и се уверете, че имате достатъчно чиста, прясна питейна вода всеки ден. Не подценявайте и третия съвет.

ovce-kozi.com